Bahan-bahan:
Bawang merah dan bawang putih (untuk ditumis)
Daun kari (untuk ditumis)
Sedikit jintan manis, lada hitam dan rempah biji.
Sedikit halia
Cili kering yang dimesin
Sedikit belacan
Sedikit kunyit (lebih sedap kalau guna kunyit hidup)
Asam jawa (ambil airnya shj)
Sedikit kerisik
Garam secukup rasa
Ikan (seeloknya ikan isi sprt tenggiri, parang, pari, terubuk dsb).
Cara memasak:
Goreng jintan manis, lada hitam dan rempah biji tanpa minyak di dalam kuali.
Setelah naik bau, angkat dan tumbuk menggunakan lesung batu sehingga lumat.
Seterusnya (tanpa mengeluarkan bahan2 tadi dari dalam lesung), tumbuk sedikit belacan, halia (untuk hilangkan hanyir ikan) dan kunyit hidup (klu guna serbuk kunyit, masukkan sebanyak satu sudu kecil setelah memasukkan cili kering yang dimesin).
Masukkan pula cili kering yang telah dimesin sehingga penuh lesung tersebut (jika lesung jenis terlalu besar, agak2 lah, tapi cili kering kena banyak). Kemudian, gaul semua bahan itu sehingga sebati.
Seterusnya, panaskan periuk dan tumis daun kari serta bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar atau ditumbuk.
Setelah naik bau dan kekuningan, masukkan bahan-bahan yang telah digaul di dalam lesung tadi ke dalam periuk. Biarkan sehingga pecah minyak.
Kemudian, masukkan ikan dan air asam jawa (kalau suka kuah banyak, masukkan lebih air asam jawa, tapi jangan sampai kuah terlalu cair. Kerana itu, cili kering tadi dimasukkan banyak supaya kuah menjadi banyak dan tidak terlalu cair).
Seterusnya, masukkan sedikit kerisik dan garam secukup rasa.
Setelah rasanya okey, bolehlah diangkat dan siap untuk dihidangkan.
*Nota: Boleh juga dimasukkan kacang bendi dan terung sebagai bahan tambahan.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment