Tuesday, December 4, 2012

Antara Dua Kehilangan


Pulau Batu Putih yang dimiliki oleh Singapura dalam penghakiman di ICJ pada hari Jumaat 23 Mei 2008Peta Singapura yang bebas daripada Malaysia sejak 9 Ogos 1965

Saya amat tertarik membaca komen-komen berkaitan dengan terlepasnya Pulau Batu Putih (Perda Blanca) kepada kerajaan Singapura. Ramai yang mengeluh apabila tanah kedaulatan bumi Malaysia seluas 0.2 hektar ini bukan lagi menjadi milik negara kita.

Saya sendiri berasa kurang senang dengan keputusan tersebut walaupun kita di anugerahkan dengan South Ledge (Terumbu Karang Selatan) dan Middle Rock (Terumbu Karang Tengah). Hal demikian kerana kedaulatan bumi yang kita diami ini sudah diganggu orang.

Tetapi yang harus diingati juga, sekiranya kita bersedih kehilangan 0.2 hektar tanah kepada Singapura, kenapa kita tidak meratapi kehilangan tanah seluas 692.7 km persegi apabila Singapura keluar daripada Malaysia pada tahun 1965. Mungkin ramai dikalangan rakyat negara kita melupai sejarah ini. Kita pernah kehilangan sebelum kehilangan ini, kedua-duanya merupakan kehilangan bermakna buat kita semua.

No comments:

Post a Comment