Friday, April 6, 2012

Aloq Setaq Bandar Raya Masa DepanApabila Alor Star terpilih sebagai sebuah Bandar Raya Masa Depan Asia dalam kategori bandar raya kecil bagi tahun 2007 dan 2008. Terdetik rasa bangga dihati sebagai anak Kedah kerana walaupun tahap kemajuan negeri Kedah tidaklah serancak di Pulau Pinang, Selangor dan Johor, namun begitu negeri yang kecil ini tetap dilihat oleh masyarakat antarabangsa.

Pengiktirafan ke atas ibu negeri Kedah yang mengambil kira beberapa kategori termasuk potensi ekonomi, pelaburan dan perniagaan di bandar raya berkenaan. Menurut majalah tersebut, Alor Star berada di tangga pertama bagi kelompok enam bandar raya kecil terbaik di Asia diikuti Newcastle (Australia) di tangga kedua, Jeju (Korea Selatan), Taoyuan (Taiwan), Gifu (Jepun) dan Ipswich (Australia).

Sementara itu, bagi anugerah Bandar Raya Masa Depan kategori bandar raya Asia, ia diraih oleh Hong Kong diikuti Singapura, Taipeh (Taiwan), Melbourne (Australia), Dalian (China), Shijiazhuang (China), Bandaraya Quezon (Filipina), Bandaraya Cebu (Filipina), Guangzhou (China) dan Bandaraya Davao (Filipina).

Bagi lima kelompok terbaik kategori potensi ekonomi, Hong Kong berada di depan diikuti Singapura, Dalian (China), Guangzhou (China) dan Quezon (Filipina).

Mohd Faisal Bin Mustaffa
http//:faisalkini.blogspot.com

No comments:

Post a Comment